روز جهانی سرطان

07 02 2021
کد خبر : 4264063
تعداد بازدید : 407

واژه سرطان به‌تنهایی دلهره‌آور و ترسناک است به‌ویژه اگر فرد یا نزدیکانش به این بیماری مبتلا شوند. اما از ابتلاء به برخی از انواع سرطان می‌توان جلوگیری و یا با تشخیص اولیه، بسیاری از سرطان‌ها را درمان کرد.

سرطان چیست

سرطان یک بیماری است که از تکثیر غیرطبیعی سلول‌های بدن شروع می‌شود. بدن انسان از میلیون‌ها سلولی ساخته‌شده است که با یکدیگر گروه‌بندی‌شده تا بافت‌ها و اندام‌های مختلف را بسازند.

ژن‌های داخل هر سلول به آن دستورهای لازم را صادر می‌کنند. گاهی اوقات این دستورات در یک سلول مبهم و مغشوش بوده و سلول رفتار غیرطبیعی دارد و پس از مدتی گروهی از سلول‌های غیرطبیعی می‌توانند در خون یا سیستم ایمنی گردش کرده یا تبدیل به توده یا تومور بدخیم یا سرطان شوند.

روز جهانی سرطان چیست

روز جهانی سرطان، روزی بین‌المللی در تقویم برای آگاهی‌بخشی به مردم در زمینه مبارزه با سرطان و پیشگیری و درمان آن است.

تاریخ روز جهانی سرطان

روز جهانی سرطان یک روز بین‌المللی مشخص‌شده در تاریخ ۴ فوریه برابر با  15بهمن‌ماه است.

هدف روز جهانی سرطان

هدف از نام‌گذاری روزی به نام روز جهانی سرطان حفظ جان انسان‌ها از میلیون‌ها مرگ‌ومیر اکثراً قابل‌پیشگیری به‌واسطه سرطان از طریق ارتقا سطح آگاهی، آموزش درباره سرطان و ترغیب دولت‌ها و افراد در سراسر جهان برای انجام اقدامی علیه این بیماری و فرصتی برای تجمع جامعه بین‌المللی برای پایان دادن به بی‌عدالتی ناشی از رنج قابل‌پیشگیری از سرطان است

تاریخچه روز جهانی سرطان

روز جهانی سرطان در ۴ فوریه ۲۰۰۰ در اجلاس جهانی سرطان که در پاریس برگزار شد، تأسیس شد.

این روز اکنون توسط اتحادیه کنترل بین‌المللی سرطان برای حمایت از اهداف اعلامیه جهانی سرطان که در سال ۲۰۰۸ پیشنهاد شد هدایت می‌شود، سازمان ملل متحد از ناظرین این روز است.

شعار روز جهانی سرطان

هرسال برای روز جهانی سرطان یک شعار اعلام می‌شود، در چند سال اخیر شعار و درون‌مایه روز جهانی سرطان برای سه سال پیاپی انتخاب‌شده است.

شعار «ما می‌توانیم. من می‌توانم» برای روز جهانی سرطان در ساله‌ای ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ در نظر گرفته‌شده است و بیانگر این است که هر فرد می‌تواند سهم خود را برای کاهش بار جهانی بیماری سرطان انجام دهد. از آنجایی که سرطان زندگی فرد مبتلا را به طرق مختلف تحت تأثیر قرار می‌دهد، تمام مردم توانایی انجام فعالیت‌های گوناگون در این زمینه را برای کاهش تأثیر سرطان بر 
زندگی افراد، خانواده‌ها و جوامع دارند.

شعار روز جهانی سرطان ۲۰۲۰

شعار «من هستم و خواهم بود» برای روز جهانی سرطان در سال ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۱ در نظر گرفته‌شده است.

این شعار از تعهد شخصی حمایت می‌کند و نشان‌دهنده تأثیر حرکت‌های فردی بر آینده بیماران مبتلابه سرطان است.

علائم و نشانه‌های سرطان

سرطان در آغاز، هیچ نشانه‌ای ندارد. علائم و نشانه‌های آن زمانی ظاهر می‌شوند که سلول‌ها رشد کرده و ریشه دوانده باشند. نشانه‌های این بیماری بستگی به نوع و محل آن دارد، بسیاری از این علائم بین تمامی سرطان‌ها مشترک هستند و برخی علائم، اختصاصی می‌باشند.

علائم موضعی سرطان

علائم موضعی ممکن است به سبب توده توموری یا جراحتی که به علت وجود تومور ایجادشده است، ظاهر شوند. به‌عنوان‌مثال، توده‌ای که طی سرطان ریه در ریه‌ها ایجاد می‌شود می‌تواند منجر به انسداد برونش‌ها شده و به ایجاد سرفه یا ذات‌الریه منجر شود؛ سرطان مری ممکن است سبب باریک شدن مجرای مری شود که عمل بلع را سخت و دردناک خواهد کرد؛ سرطان کولورکتال سبب می‌شود مجرای دفع باریک و یا مسدود شود.

 توده‌های موجود در سینه می‌توانند برآمدگی‌های قابل‌رؤیتی ایجاد کنند؛ زخم‌های ایجادشده می‌توانند سبب خون‌ریزی شوند که اگر این خون‌ریزی در ریه‌ها صورت گیرد ممکن است سرفه‌های خونی به دنبال داشته باشد، اگر در روده ایجاد شود مدفوع خونی ایجاد می‌کند، اگر در مثانه ایجاد شود ادرار خونی را سبب خواهد شد و اگر در رحم ایجاد شود به خون‌ریزی در ناحیه واژینال منجر خواهد شد. سرطان در مراحل ابتدایی بدون درد است اما بیماران در مراحل پیشرفته ممکن است حس درد را نیز تجربه کنند. برخی سرطان‌ها می‌توانند سبب تشکیل مایع در ناحیه سینه و شکم شوند.

علائم سیستمیک سرطان

برخی علائم در طی سرطان وجود دارند که صرفاً در محل ایجاد تومور ظاهر نمی‌شوند بلکه بدن را به‌صورت کلی و سیستمیک درگیر می‌کنند، این علائم شامل کاهش وزن ناخواسته، تب، خستگی مفرط و تغییرات پوستی می‌باشد.

متاستاز چیست

متاستاز فرایندی است که طی آن، سرطان از محل ابتدایی خود فراتر رفته و در عضو دیگری از بدن و یا سرتاسر بدن گسترش می‌یابد؛ این فرایند یا طی یک گسترش موضعی رخ می‌دهد، یا گسترش از طریق جریان لنفاوی به محل غدد لنفاوی، و یا گسترش از طریق جریان خون به نواحی دورتر.

اگر از طریق جریان خون گسترش یابد معمولاً به‌تمامی قسمت‌های بدن نفوذ خواهد کرد.

انواع سرطان

سرطان‌های مختلف بر اساس اندامی که سرطان ازآنجا شروع‌شده است نام‌گذاری می‌شوند ازجمله:

سرطان‌های سر و گردن مانند: مغز چشم حنجره تیروئید دهان

سرطان‌های قسمت پایین مانند: روده، تخمدان، رحم، دهانه رحم، بیضه، پروستات، مثانه

سرطان‌های قسمت بالا مانند: پانکراس، معده، کیسه صفرا، کلیه، کبد، پستان، ریه

سرطان‌های عمومی مانند: استخوان، پوست، خون

علت سرطان

در ۹۰ تا ۹۵ درصد موارد، جهش‌های ژنتیکی و فاکتورهای محیطی سبب ایجاد سرطان می‌شوند؛ در ۵ تا ۱۰ درصد باقی‌مانده، وراثت دخالت دارد. منظور محققان از فاکتورهای محیطی، عواملی هستند که ازنظر ژنتیکی قابل به ارث رسیدن نیستند؛ از فاکتورهای محیطی رایجی که می‌توانند به مرگ به سبب سرطان منجر شوند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: دخانیات (۳۰-۲۰%)، رژیم نامناسب و چاقی (۳۵-۳۰%)، عفونت‌ها (۲۰-۱۵%)، اشعه‌ها (اعم از اشعه‌های یونیزه کننده و غیر یونیزه کننده، بیش از ۱۰%)، استرس، کم‌تحرکی و آلودگی.

مواد سرطان‌زا

هر ماده‌ای که موجب آسیب‌های رادیکال آزاد و تقویت سلول‌های سرطانی شود، «ماده‌ی سرطان‌زا» نام دارد. مواد سرطان‌زا اشکال مختلفی دارند. برخی از آن‌ها ازاین‌قرار هستند:

مواد سرطان‌زای فیزیکی (تابش‌های فرابنفش و یون‌ساز)

مواد سرطان‌زای بیولوژیکی (برخی از باکتری‌ها و ویروس‌ها و انگل‌ها)

مواد سرطان‌زای شیمیایی (محصولات مصنوعی ساخته‌شده‌ی صنایع، اجزای دود، آفت‌کش‌ها، مواد شیمیایی به‌کاررفته در صنایع غذایی و…)

علاوه بر آنچه گفته شد، برخی عوامل دیگر نیز هستند که خطر ابتلاء به سرطان را افزایش می‌دهند. این عوامل عبارت‌اند از:

 

1.افزایش سن

2.سبک زندگی استرس‌زا

3.وضعیت تغذیه ضعیف به دلیل مصرف کم میوه و سبزی

4.مصرف دخانیات و الکل

5.عفونت‌های مزمن

6.اضافه‌وزن بیش‌ازحد درافزایش خطر ابتلاء به سرطان پستان، مری، روده‌ی بزرگ، تخمدان و مخاط رحم

7.برخی از غذاها نیز ممکن است خطر ابتلاء به انواع مختلف سرطان را افزایش دهند

ازجمله‌ی این غذاها عبارت‌اند از:

·گوشت سوخته

·شیرین‌کننده‌های مصنوعی: روی آوردن به مصرف شیرین‌کننده‌های مصنوعی برای اندوختن قدری کالری تصمیم عاقلانه‌ای محسوب نمی‌شود. مطالعات مختلف ارتباط بین شیرین‌کننده‌های مصنوعی و خطر ابتلاء به سرطان را در بررسی‌های آزمایشگاهی نشان داده‌اند.

·غذاهای کنسروی: جداره‌ی داخلی بیشتر قوطی‌های کنسرو حاوی ماده‌ای بنام بیسفنول-A است که خطر ابتلاء به سرطان را افزایش می‌دهد. اغلب بسته‌بندی‌های پلاستیکی نیز حاوی این ماده هستند. از بین غذاهای کنسروی، کنسرو گوجه و فراورده‌های آن بدترین نوع به شمار می‌روند

·غذاهای بسیار شور: مصرف منظم غذاهای بسیار شور، نظیر گوشت خوابیده در نمک و ماهی نمک‌سود، با آسیب به جداره‌ی معده و ایجاد التهاب ممکن است به بروز سرطان معده منجر شود.

·گوشت فراوری‌شده و دودی: مصرف بیش‌ازحد گوشت‌های فراوری‌شده، ازجمله ژامبون و بی کن و سوسیس، خطر ابتلاء به برخی از سرطان‌ها را ممکن است افزایش دهد. وقتی غذاهای دودی در حرارت زیاد پخته شوند، نیترات موجود در آن‌ها که برای افزایش طول عمر غذا افزوده‌شده، به نیترات خطرناک‌تری تبدیل می‌شود.

مرکز بهداشت و درمان دانشگاه گیلان

 


دسته بندی | برچسب :
خبرها

خبر های مهم

نمایشگر دسته ای مطالب

12 12 2025

فراخوان بورس صنعت و مشاغل «حین تحصیل» منتشر شد.

✅ فراخوان بورس صنعت و مشاغل «حین تحصیل» ویژه دانشجویان و صاحبان صنایع، شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی از سوی سازمان امور دانشجویان منتشر شد. ✅ در جهت هدایت شغلی و کاریابی تخصصی دانشجویان متناسب با نیاز دستگاه‌ها و صنعت، فراخوان بورس صنعت و مشاغل «حین تحصیل» از سوی سازمان امور دانشجویان منتشر شد. ✅ طبق این فراخوان، دانشجویان می‌توانند از ۱۸ دی ماه الی ۱۷ بهمن ماه ۱۴۰۴ برای ثبت‌نام و درخواست دریافت بورس صنعت و مشاغل «حین تحصیل» اقدام نمایند. ✅ همچنین صاحبان صنایع،شرکت‌ها و بنگاه‌های اقتصادی می‌توانند از ۱۷ آذر ماه تا ۱۷ دی ماه ۱۴۰۴ با مراجعه به سامانه سیب به آدرس (https://sib.saorg.ir) نسبت به ثبت درخواست برای بورس دانشجویان در تمامی مقاطع تحصیلی اقدام کنند. لازم به ذکر است که جلسات مصاحبه توسط شرکت‌های متقاضی از ۱۸ بهمن آغاز و تا ۳۰ بهمن ادامه خواهد داشت. #معاونت_دانشجویی 🆔 @UoGSAO

05 12 2025

برگزاری هشتمین نشست روسای ادارات خوابگاههای دانشجویی کشور - تهران- 13 آذر 1404

هشتمین نشست تخصصی روسای ادارات خوابگاههای دانشجویی کشور روز پنجشنبه 13 آذر ماه با حضور مسولین سازمان امور دانشجویان و صندوق رفاه دانشجویان برگزارگردید. در این نشست موضوع بررسی دستورالعمل اجاره بهای خوابگاه ها، آیین نامه جامع خوابگاه های دانشجویی،تبین ضوابط و شرایط پرداخت یارانه سود و کارمزد بانکی (موضوع بهره گیری از مشارکت خیرین در ساخت،تعمیر و تجهیز خوابگاه ها)، کارگاه آموزشی مدیریت موثر فرایندهای ارتباطی فی مابین دانشجویان و مسئولین خوابگاه ها،تشریح و تبیین آیین نامه اجرایی تاسیس و اداره خوابگاه های دانشجویی غیر دولتی، رتبه بندی خوابگاه های دانشجویی و بررسی سازو کارهای شبکه نظارت بر خوابگاه های دولتی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.  در این نشست که با استقبال رؤسای ادارات خوابگاه بیش از  ۱۲۰ دانشگاه و مؤسسه آموزش عالی همراه بود دکتر شاپور رمضانی، رئیس صندوق رفاه دانشجویان؛ دکتر اللهیاری، معاون اداری مالی و مدیریت منابع سازمان امور دانشجویان، دکتر دانشیان، معاون دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان، دکتر رضایان، معاون دانشجویی دانشگاه تهران و دکتر حاج جباری معاون امور دانشجویان صندوق به تشریح دیدگاههای خود پرداختند. دکتر اللهیاری معاون اداری مالی و مدیریت منابع سازمان امور دانشجویان ضمن قدردانی از صندوق رفاه بابت برنامه ریزی برگزاری این نشست به ضرورت توجه به نیازها و توسعه زیرساخت های رفاهی خوابگاه‌ها وخدمت رسانی به جامعه هدف اشاره و ابراز امیدواری کرد با تغییر رویکردها و نگاه تحولی تلاش می کنیم خدمات رفاهی دانشجویان افزایش یابد.   دکتر دانشیان معاون دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان نیز با اشاره به ضرورت توجه به پدافند غیرعامل در خوابگاه‌های دانشجویی از محورها و موضوعات پیش بینی شده در نشست ابراز خرسندی نموده و بر تعامل و هم افزایی بین سازمان امور دانشجویان، صندوق رفاه و سایر دستگاهها در رفع مشکلات و نیازهای دانشجویان تاکید نمودند. دکتر رضایان معاون دانشجویی دانشگاه تهران نیز ضمن خوشامد گویی و تقدیر از برگزاری نشست مذکور به تاثیر ارتقاء وضعیت خوابگاه‌ها و خدمات رفاهی در کیفیت زندگی و تحصیل دانشجویان اشاره و در ادامه پیشنهاداتی در خصوص بهبود برخی از فرآیندها و خدمات مطلوب به دانشجویان ارائه داد.  دکتر رمضانی سرپرست صندوق رفاه دانشجویان در این نشست با تبریک فرارسیدن ۱۶ آذرماه و گرامیداشت روز دانشجو بیان داشتند : با حمایت‌های مالی صندوق رفاه در سال جاری و با مشارکت ۷۷ دانشگاه، بیش از ۱۵۰ بلوک خوابگاهی تعمیر، تجهیز و بازسازی شده است.  دکتر رمضانی افزود: با بهره گیری از همه ظرفیت های خود و همکاری با سازمان امور دانشجویان و خیرین تفاهم‌نامه هایی برای توسعه و تجهیز قرائت خانه ها و سالن مطالعه خوابگاه‌ها و نیز تجهیز اتاق های سلامت و تندرستی به منظور حمایت از ورزش در خوابگاه‌ها منعقد شده که بزودی عملیاتی و اجرا خواهند شد. در این نشست که در دو بخش صبح و بعدازظهر برگزار گردید، ابعاد مختلف زندگی خوابگاهی و اسکان دانشجویان که با مشارکت فعال شرکت کنندگان همراه بود مورد بررسی قرار گرفت و به موضوعات مختلف از جمله: بررسی آیین نامه‌های خوابگاه‌ها، شاخص‌های رتبه بندی و سطح بندی خوابگاه‌های دانشجویی ضوابط و شرایط پرداخت یارانه سود و کارمزد بانکی، بهره‌گیری از مشارکت خیرین در ساخت، خرید و تعمیر و تجهیز خوابگاهها، بررسی چالش¬ها و مشکلات اجرای آیین نامه تأسیس و اداره خوابگاههای دانشجویی غیردولتی پرداخته شد.     همچنین در این نشست کارگاه آموزشی مدیریت مؤثر فرآیندهای ارتباطی فی مابین دانشجویان و مسئولان خوابگاه‌ها نیز با استقبال شرکت کنندگان برگزار و مسایل مربوطه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.  

25 11 2025

تیم دانشجویان دانشگاه گیلان، نائب قهرمان مسابقات فوتبال قهرمانی دانشجویان دانشگاه‌های

در مسابقات فوتبال قهرمانی دانشجویان دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی کشور که با حضور 18 تیم برتر دانشگاه‌های کشور به میزبانی دانشگاه تهران برگزار شد، تیم دانشگاه گیلان موفق به کسب مقام نائب‌ قهرمانی این مسابقات شد. در این رقابت‌ها، تیم دانشجویان دانشگاه گیلان با پیروزی مقابل تیم‌های دانشگاه خوارزمی، دانشگاه کرمانشاه، دانشگاه امیرکبیر و دانشگاه جامع علمی کاربردی به دیدار نهایی راه یافت و در مصاف با تیم دانشگاه تهران، عنوان نائب‌ قهرمانی را کسب کرد. شایان ذکر است در این دوره از مسابقات رضا جمشید عینی بازیکن تیم دانشگاه گیلان، عنوان فنی‌ترین بازیکن رقابت‌ها را به خود اختصاص داد.  بازیکنان: ارکیا امیشی، علی خیبری، علیرضا جعفری‌خواه، سورنا بنگر، پارسا فرزانه، محمدرضا یعقوبی، امیر آقایی، رضا جمشید عینی، طاها زرشكی، محمد شكری، عادل پسندیده، كاوه مردانه‌زاده، هادی مالكی، فرهود شمسی، محمد یكتا، احسان اسماعیل نیاکلاشمی، رضا دایی‌چی، محمدحسین ظهیری، وینسنت کیتوکو سرمربی: دکتر محمد متقی‌طلب مربی: مرتضی پورحسین سرپرست: عماد پورصفر معاونت دانشجویی دانشگاه گیلان کسب این موفقیت را به اعضای تیم و دانشگاهیان دانشگاه گیلان تبریک عرض می‌نماید.

27 10 2025

مرکز درمان دانشگاه گیلان؛ جایی که پرستاری با عشق و آگاهی گره خورده است

به مناسبت میلاد حضرت زینب کبری (س) و روز پرستار، روابط عمومی دانشگاه گیلان گفت‌وگویی با مریم صادقی‌نژاد پرستار مرکز بهداشت و درمان انجام داده است که توجه شما خوانندگان را به آن جلب می‌کنیم. 🔹 لطفاً خودتان را معرفی بفرمایید. من مریم صادقی‌نژاد هستم، دارای مدرک کارشناسی ارشد پرستاری و بیش از ۲۳ سال سابقه فعالیت حرفه‌ای در حوزه مراقبت‌های درمانی که کل این سال‌ها را با افتخار در مرکز بهداشت و درمان دانشگاه گیلان سپری کرده‌ام. 🔹 پرستاری در فضای دانشگاهی چه تفاوتی با سایر محیط‌های درمانی دارد؟ فضای دانشگاه، محیطی پویا و متفاوت است و مراجعان ما عمدتاً جوانانی هستند که در آغاز مسیر استقلال و مسئولیت‌پذیری قرار دارند که این مرحله از زندگی، با چالش‌های جسمی و روانی خاصی همراه است. ما در مرکز بهداشت دانشگاه، نه‌تنها نقش درمانگر بلکه نقش همراه، مشاور و گاه حتی پناه عاطفی را ایفا می‌کنیم و این ارتباط انسانی و مادرانه، چیزی است که فضای دانشگاه را برای من خاص و ارزشمند کرده است. 🔹 در طول فعالیت‌تان، کدام تجربه برایتان ماندگار شده است؟ لحظاتی که توانستیم با سرعت عمل، دانش تخصصی و هماهنگی تیم درمان، جان دانشجویی را از خطر نجات دهیم، برای من فراموش‌نشدنی هستند. مواردی از شوک آنافیلاکسی، حملات قلبی، بحران‌های دیابتی یا تنفسی که با اقدام به‌موقع، به سلامت ختم شدند که این موضوع یادآور مسئولیت سنگین ما در راستای نجات جان انسان‌ها است. 🔹 با توجه به فشار کاری، چگونه تعادل بین آرامش درونی و مسئولیت حرفه‌ای را حفظ می‌کنید؟ حفظ این تعادل، نیازمند تمرین، خودآگاهی و عشق به این حرفه است. گاهی یک لبخند دانشجو یا یک تشکر ساده، تمام خستگی‌ها را از بین می‌برد. 🔹 نقش پرستاران در ارتقاء فرهنگ سلامت در دانشگاه چیست؟ آیا پیشنهادی برای بهبود این فرهنگ دارید؟ پرستاران در مرکز بهداشت دانشگاه، فراتر از درمان، نقش فعالی در آموزش، پیشگیری و فرهنگ‌سازی سلامت دارند. ما با برگزاری کارگاه‌ها، مشاوره‌های فردی، تولید محتوای آموزشی و ارتباط مستمر با دانشجویان، تلاش می‌کنیم سبک زندگی سالم را در فضای دانشگاهی نهادینه کنیم. پیشنهاد من، تقویت برنامه‌های مشارکتی، استفاده از ظرفیت انجمن‌های دانشجویی و بهره‌گیری از رسانه‌های دانشگاهی برای گسترش سواد سلامت است. 🔹 چه چالش‌هایی در مسیر کاری‌تان تجربه کرده‌اید که باید بیشتر شنیده شود؟ یکی از چالش‌های مهم، عدم شناخت کافی از جایگاه پرستاری در ساختار اداری دانشگاه است که امیدواریم به خدمات درمانی و مراقبتی، به‌عنوان بخشی جدایی‌ناپذیر از زیست دانشگاهی نگاه شود و در آینده، نگاه مدیریتی به حوزه سلامت دانشگاهی، حمایتی‌تر باشد. 🔹 یک جمله الهام‌بخش برای دانشجویانی که به رشته‌های درمانی علاقه دارند؟ اگر عشق و تعهد در دل‌تان نیست، وارد نشوید. این مسیر، با تمام زیبایی‌هایش، نیازمند دل‌سپردگی بی‌قید و شرط است. تنها با عشق، می‌توان از سختی‌ها عبور کرد و به دیگران امید بخشید و پرستاری، فقط یک شغل نیست؛ یک سبک زندگی است. 🔹 از نگاه شما، دانشگاه گیلان چه ظرفیت‌هایی برای ارتقاء سلامت دانشجویان دارد که باید بیشتر فعال شود؟ دانشگاه گیلان ظرفیت‌های ارزشمندی دارد؛ از فضای سبز و امکانات ورزشی گرفته تا مرکز بهداشت و درمان. رؤیای من، مرکزی آرمانی است که دانشجو با اعتماد و آرامش، مسائل بهداشتی و درمانی‌اش را در آن حل کند که تحقق این رؤیا، نیازمند همدلی، سرمایه‌گذاری و نگاه بلندمدت مدیریتی است. همچنین، توجه بیشتر به سلامت روان، مشاوره‌های تخصصی و برنامه‌های پیشگیرانه، می‌تواند نقش مهمی در ارتقاء کیفیت زندگی دانشجویان ایفا کند. 🔹 و سخن پایانی؟ معتقدم که سلامت، زیربنای توسعه علمی و فرهنگی دانشگاه است و توجه به آن، نیازمند نگاه راهبردی، سرمایه‌گذاری هدفمند و مشارکت همه‌جانبه است و امیدوارم با همدلی و حمایت مدیران و همکاران، بتوانیم مسیر تعالی خدمات سلامت دانشگاهی را هموارتر سازیم و آینده‌ای روشن‌تر برای نسل جوان رقم بزنیم.